Multor oameni le place să viziteze locuri îndepărtate unde natura este încă neatinsă și unde pot găsi liniștea care vine doar după ce părăsesc orașul. Un astfel de loc este Mănăstirea Prislop, situată la 13 kilometri de orașul Hatseg, în districtul Hunedoara. Peisajul de aici este uluitor, deoarece mănăstirea este înconjurată de dealuri și păduri la o altitudine de 580 de metri. Este un loc în care natura se întâlnește cu pelerinajul.
Istoric
Mănăstirea Prislop este unul dintre cele mai vechi și mai importante monumente ecleziastice din Transilvania. A fost construită în a doua jumătate a secolului al XIV-lea de către Sfântul Nicodim, una dintre cele mai importante figuri ale monahismului românesc. Mănăstirea este realizată din piatră și are doar trei încăperi: nartexul, naosul cu un turn deasupra și altarul. Aceasta este o formă tipică a bisericilor din sudul României datând din această perioadă. În secolul al XV-lea, mănăstirea era în ruine, așa că a fost reconstruită de la zero într-o manieră similară cu prima versiune.
Acest lucru s-a făcut datorită lui Zamfira, fiica lui Moise, domnitorul Valahiei. Ea a venit în Transilvania după moartea tatălui ei. Se spune că prințesa a venit să vadă Mănăstirea Prislop datorită izvorului tămăduitor, care se află în apropierea acesteia, dar a fost fascinată de frumusețea mănăstirii în ruine. Pe lângă faptul că a donat ajutorul financiar necesar pentru noua construcție, Zamfira a donat o pictură a Fecioarei Maria și a poruncit să fie pictată o frescă.
În anul 1762, Mănăstirea Prislop a fost aproape distrusă de un incendiu, după care a intrat în posesia bisericii greco-catolice până în anul 1948, când procesul de restaurare a fost condus de Arsenie Boca, un renumit artist bisericesc și preot român, care a și fost înmormântat în cimitirul mănăstirii. Oameni din toată țara vin să-i viziteze mormântul, iar pentru cei mai devotați sunt organizate pelerinaje la mănăstire.
Ce să vedeți
Pe lângă biserică, care este clădirea principală a Mănăstirii Prislop, se poate admira un frumos turn clopotniță din lemn. Există, de asemenea, un mic lac, unde se poate petrece o după-amiază admirând reflexia bisericii și a clopotniței, care este situat lângă un parc cu diferiți copaci, cum ar fi pini argintii, arțari și magnolii. O altă clădire este pavilionul de iarnă, o bijuterie arhitecturală foarte frumoasă, numită și „pavilionul dacic”. Se poate admira un peisaj frumos în timpul unei drumeții pe dealurile din jur și apoi se poate bucura de o pauză liniștită în mănăstire. Dacă cineva are timp, recomand cu siguranță vizitarea Castelului Corvin, una dintre rămășițele Transilvaniei medievale, care se află la doar 23 km distanță.
Unde pelerinajul întâlnește natura Mănăstirea Prislop este unul dintre monumentele mele arhitecturale preferate din România datorită locației sale izolate. *mănăstirea înconjurată de dealuri, *unde pelerinajul întâlnește natura, va oferi cu siguranță o pauză relaxantă de la viața rapidă a orașului.