Plimbarea în natură are un efect benefic asupra stării fizice și mentale - acesta este un fapt dovedit științific. Iată câteva date utile despre beneficiile activităților recreative în aer liber.
În multe regiuni ale țării noastre, soarele nu este suficient. În plus, mulți dintre noi petrecem zilele de vară în cei patru pereți ai biroului sau apartamentului, ceea ce afectează negativ starea de sănătate.
Vitamina D ajută la absorbția calciului și fosforului, îmbunătățește imunitatea, suprimă inflamațiile, reduce riscul de cancer și boli cardiovasculare. Plimbările regulate pe vreme însorită și o vacanță de vară completă vor contribui la menținerea nivelului normal de vitamina D.
Vă doriți constant să dormiți? Somnul dvs. a devenit rapid și întrerupt? Sunt șanse să nu te expui suficient la soare. În lipsa vitaminei D, ritmurile circadiene ale organismului sunt perturbate: apar probleme cu somnul, oboseala și somnolența interioară. De aceea, medicii recomandă insistent plimbările zilnice în aer liber.
Ritmul orașului modern ne face să ne grăbim constant - la serviciu, la o întâlnire, la o întâlnire importantă, iar seara - înapoi la treburile de acasă. A trăi într-un astfel de ciclu duce la stres constant. Potrivit cercetărilor oamenilor de știință de la Universitatea din California, persoanele a căror muncă este legată de comunicarea prin telefon sau e-mail, bătăile inimii sunt mai frecvente. O vacanță în natură vă permite să vă distrageți atenția și să vă relaxați, reduce nivelul de stres și combate eficient sindromul oboselii cronice.
Aerul proaspăt și comuniunea cu natura nu numai că reduc nivelul cortizolului, hormonul stresului, dar au și un efect pozitiv asupra concentrării. Un mediu relaxant activează creierul, ceea ce este deosebit de important atunci când sunteți suprasolicitat mental. Dacă nu puteți rezolva o sarcină dificilă pentru o lungă perioadă de timp, luați un grătar pliabil și luați o pauză pentru a vă relaxa. Aerul proaspăt, sunetul frunzelor și cărbunii care trosnesc vă vor ajuta să vă reporniți creierul și vă vor face și mai productivi.
Fumul de tutun, gazele de eșapament ale mașinilor și emisiile industriale cresc ritmul cardiac și tensiunea arterială, alergiile și astmul. Aerul proaspăt normalizează activitatea vaselor de sânge, a plămânilor, a inimii și a altor organe. Aerul de pădure este plin de fitoncide, care au acțiune antimicrobiană. După o plimbare în pădure, majoritatea oamenilor simt o creștere a forței fizice și emoționale.
Peisajele frumoase sunt departe de a fi singurul motiv pentru o bună dispoziție în vacanță. Oxigenul favorizează producerea de serotonină, hormonul fericirii care provoacă sentimente de euforie. Un alt motiv pentru acest efect îl reprezintă bacteriile antidepresive care se găsesc în sol. La fel ca oxigenul, acestea promovează producția de serotonină și îmbunătățesc sistemele imunitar și endocrin.
Vacanțele în natură sunt în majoritatea cazurilor însoțite de activitate fizică. Ciclismul, înotul, mersul pe jos și jogging-ul vă îmbunătățesc starea de spirit datorită endorfinelor și vă dau un sentiment de calm și împlinire. Nu uitați să aduceți o vatră pentru un foc de tabără, astfel încât să vă puteți bucura în siguranță și confortabil de un foc viu și mâncare delicioasă după o vacanță activă.
Petrecerea timpului împreună în natură forțează multe sarcini să fie realizate împreună. Jocurile de echipă sau întâlnirile simple cu prietenii și familia sunt o modalitate excelentă de a crea legături și de a consolida relațiile.
Un mediu calm și relaxant vă permite să vă distrageți atenția de la grijile de la serviciu și de acasă, să vă gândiți la lucruri importante - la relațiile dintre oameni, la obiectivele globale, la lucrurile făcute în trecut.
Dacă plecați în vacanță, luați cu dvs. un brazier pliabil. Datorită designului său ușor și compact, acesta poate fi plasat atât în portbagajul mașinii, cât și în rucsac. Cu un astfel de accesoriu veți avea întotdeauna ocazia să vă încălziți și să gătiți o cină proaspătă.